وازکتومی چیست؟
دکتر سید حبیبالله جعفری، جراح و متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادرار و عقیمی مردان، با ذکر این نکته که سابقه استفاده از روش وازکتومی به یک قرن پیش بازمیگردد، در معرفی این روش میگوید: «بیش از پنجاه سال تحقیقات گسترده ای دربارة وازکتومی صورت گرفت. از ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۵، یعنی به مدت یازده سال، عمل وازکتومی در ایالت سی چوان چین انجام شد و در سال ۱۹۸۵، انجمن جلوگیری داوطلبانه از بارداری از طریق جراحی، بی عارضه بودن این روش را اعلام کرد و در سال ۱۹۸۶، وازکتومی به تمام نقاط دنیا معرفی شد. در اوایل اردیبهشت ۱۳۷۲ نیز پروفسور لیسون چان به ایران آمد و این روش را به محافل علمی ما معرفی کرد.
سازمان بهداشت جهانی وازکتومی را به عنوان بهترین، مطمئن ترین و راحت ترین روش جراحی برای جلوگیری دائمی از باروری تأیید کرده است. وازکتومی را نخستین بار در ایران دکتر فریدون فروهری، مدیر پلی کلینیک شهید جعفری مرکز بهداشت شرق تهران، انجام داد. وی که پدر وازکتومی ایران شناخته شده است، شاگردان متعددی تربیت کرد و برای ترویج این روش به تمام نقاط ایران فرستاد. به گفته دکتر صدق آذر، سرپرست کنونی این پلی تکنیک، از آن زمان تاکنون، ۷۷۵ پزشک دوره های آموزشی وازکتومی را طی کرده اند و در نقاط مختلف کشور ایران در حال خدمت هستند. وی شمار موارد موفق وازکتومی انجام شده در مرکز مذکور را در حدود ۲۹ هزار مورد ذکر میکند.
وازکتومی به دو روش انجام می شود: روش قبلی یا کلاسیک که جراحی با تیغ بوده است و روش جراحی بدون تیغ. دکتر جعفری در توضیح وازکتومی می گوید: «وازکتومی عبارت است از قطع لولة منی بر در مرد که با عمل جراحی ساده و مطمئنی در مدتی کوتاه انجام می شود. این روش آسان ترین و مؤثرترین روش پیشگیری از بارداری است که به تازگی با عملی بسیار ساده و بدون استفاده از تیغ جراحی صورت می گیرد و نیازی به بخیه زدن ندارد.»
www.drmohamadzadeh.com