برای یک دانشجوی بین المللی، انتخاب مناسب ترین دانشگاه در آلمان ممکن است در ابتدا کاری دشوار و سخت به نظر برسد، اما اگر اطلاعات درستی در این زمینه داشته باشید می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن، بهترین دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کنید.
کشور آلمان محبوبترین مقصد تحصیلی دانشجویان بین المللی محسوب می شود، به طوری که بیش از ۳۰۰ هزار دانشجو از کشورهای مختلف سراسر جهان مشغول تحصیل در دانشگاه های این کشورهستند. این کشور دورهها و دروس مختلفی را به زبان آلمانی و انگلیسی و البته به صورت رایگان ارائه می دهند.
رشتههای علوم تجربی مانند پزشکی، پرستاری و مامائی و رشته های مرتبط با علوم انسانی مانند روانشناسی، مطالعات جامعه شناسی و اقتصاد و البته علوم مهندسی مانند آیتی، مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی و ... همگی در دانشگاههای این کشور در بالاترین سطح آموزشی ارائه می گردند.
برای اینکه بتوانید مناسب ترین دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کنید، باید فاکتورهای متعددی را در نظر بگیرید. یکی از این فاکتورهای مهم، رشته ی تحصیلی مورد علاقه و جایگاه شغلی است که برای آینده ی خود مد نظر دارید. در مورد فاکتورهای مهم در انتخاب دانشگاه مناسب برای تحصیل، در ادامه ی مقاله مطالب بیشتری خواهید خواند. اطلاع از این موارد به انتخاب مناسب ترین دانشگاه منجر خواهد شد.
انواع دانشگاه های آلمان
چهار نوع مختلف از مؤسسات آموزش عالی در آلمان وجود دارد که می توانید دانشگاه مد نظر خود را از بین آنها انتخاب کنید.
انواع دانشگاه های آلمان که دانشجویان بین المللی می توانند در آنها تحصیل کنند:
دانشگاه ها
دانشگاه های کشور آلمان عموما بر رویکرد آموزش نظری علوم مختلف متمرکز هستند و امور تحقیقاتی و پژوهشی در دانشگاه های این کشور از اهمیت بالایی برخوردار هستند. دانشگاه های آلمان رشته های تحصیلی متنوع و متعددی دارند که دانشجویان می توانند در این رشته ها مشغول به تحصیل شوند. از طرفی می توان انواع رشته های تخصصی را در دانشکده های فنی حرفه ای یا کالج ها دنبال کرد. همچنین می توانید در دانشگاه هایی نظیر دانشگاه های پزشکی یا دانشگاه های علوم ورزشی که تنها به یک زمینه خاص از دانش متمرکز هستند نیز، تحصیل کنید.
دانشگاه های علمی کاربردی
اگرچه بخشی از آموزش در این دانشگاه ها نیز به صورت نظری انجام می شود اما در کل تاکید این دانشگاه ها به آموزش عملی در زمینه های مختلف معطوف است. دانشگاه های علمی کاربردی نیز رشته های تحصیلی مختلف و متنوعی دارند، برای مثال شما می توانید در رشته های مرتبط با زمینه های فناوری، رسانه و اقتصاد، در این دانشگاه ها تحصیل کنید. اگر تحصیل در دانشگاه های علمی کاربردی را انتخاب کنید باید انتظار این را داشته باشید که قسمت عمده ای از آموزش های شما به صورت عملی و تجربی صورت بگیرد.
کالج های هنر و موسیقی
دانشجویان علاقه مند به تحصیل در رشته هایی مانند موسیقی، معماری، هنر و نقاشی، کالج های هنر و موسیقی را برای تحصیل انتخاب می کنند. ظرفیت پذیرش دانشجو در این کالج ها محدود است به همین دلیل جهت اخذ پذیرش از این کالج ها، دانشجویان باید در آزمون های ورودی شرکت کنند و تنها در صورت کسب نتایج درخشان می توانند از این کالج ها پذیرش بگیرند. به علاوه، اثبات استعداد نیز لازمه ی پذیرش در کالج های هنر و موسیقی می باشد.
به تحصیل در چه مقطعی علاقه دارید؟
بسته به مقطع تحصیلی قبلی و علاقه ی شخصی شما، می توانید تحصیل در مقاطع مختلف را انتخاب کنید. صرف نظر از رشته ی تحصیلی که مد نظر شماست، دانشگاه های کشور آلمان، امکان تحصیل در هر مقطعی با هر رشته ی تحصیلی را به دانشجویان خود می دهند.
مقاطع تحصیلی ارائه شده در دانشگاه های آلمان:
مقطع کارشناسی
اولین مقطع تحصیلی در دانشگاه های آلمان، مقطع کارشناسی (لیسانس) است. با اخذ مدرک لیسانس می توانید اهداف شغلی خود را دنبال کنید. جهت اخذ مدرک لیسانس، باید ۶ ترم در مقطع کارشناسی تحصیل کنید. در این مقطع تحصیلی شما می توانید در یک رشته یا دو رشته همزمان (به صورت تحصیل در یک رشته ی اصلی و یک رشته ی فرعی) بسته به علاقه ی خود تحصیل کنید.
مقطع کارشناسی ارشد
دانشجویان می توانند پس از فارغ التحصیلی از مقطع کارشناسی، در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنند. دانشجویان می توانند در مقطع کارشناسی ارشد نیز همان رشته ی مقطع کارشناسی یا رشته ای مرتبط با آن را دنبال کنند. مقطع کارشناسی ارشد دومین مقطع دانشگاهی محسوب میشود و تحصیل در این مقطع، ۲ الی ۴ ترم طول میکشد.
آزمون دولتی
جهت فارغ التحصیلی در برخی از رشته های تحصیلی در دانشگاه های آلمان،دانشجویان باید در یک آزمون دولتی شرکت کنند. دانشجویانی که در رشته هایی مانند پزشکی، حقوق، داروسازی یا تربیت معلم تحصیل کرده اند باید در این آزمون شرکت کنند. پس از اتمام تحصیل، دانشجویان باید در اولین آزمون دولتی شرکت کنند. سپس دانشجویان یک دوره ی عملی می گذرانند و وارد مرحله ی دوم (مرحله نهایی آزمون) این آزمون دولتی می شوند. این آزمون توسط دولت برگزار می شود.
مقطع دکتری – PhD
پس از اتمام مقطع کارشناسی ارشد، دانشجویان میتوانند در مقطع دکتری مشغول تحصیل شوند. با تحصیل در مقطع دکتری، باید مقاله ی علمی کامل و بی نقصی ارائه دهید. با ارائه ی این مقاله پژوهشی که از آن به عنوان پایان نامه یا رساله ی مقطع دکتری نیز یاد میشود، مدرک دکتری یا همان Ph.D. را اخذ خواهید کرد.
چند نکته قبل از شروع تحصیل در آلمان
همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، قبل از انتخاب دانشگاه باید به چندین فاکتور توجه کنید. در برتر بودن دانشگاه های آلمان هیچ شکی نیست اما ممکن است یک دانشگاه بیشتر از بقیه ی آنها با علایق و نیازهای تحصیلی شما مطابقت داشته باشد. به فاکتورهای زیر توجه کنید:
فاکتورهایی که هنگام انتخاب دانشگاه در آلمان باید انها را در نظر بگیرید:
۱. علایق شغلی خود را در نظر بگیرید
با فکر کردن به اینکه می خواهید در آینده چه شغلی داشته باشید، می توانید تصمیم بگیرید که چه رشته ی تحصیلی جهت رسیدن به این شغل مناسب است. با مد نظر قرار دادن این موارد، انتخاب دانشگاهی که مطابق با علایق تحصیلی وشغلی شما باشد، آسانتر است.
۲. به رتبه بندی دانشگاه ها توجه کنید
به صورت آنلاین می توانید رتبه بندی دانشگاه های مختلف آلمان را بررسی کنید. این رتبه بندی ها عمدتا تصویری کلی از سطح کیفیت آموزشی دانشگاه ها را ارائه می دهند. در برخی از این رتبه بندی ها، دانشگاه ها بر اساس رشته های مختلف تحصیلی نیز رتبه بندی می شوند. اگر سردرگم هستید و نمیدانید از کجا باید شروع به مقایسه ی دانشگاه های مختلف بکنید، این لیست های رتبه بندی میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند.
۳. محتوای دوره های مختلف تحصیلی را با هم مقایسه کنید
وقتی چندین دانشگاه با هم نظر شما را به خودشان جلب می کنند و شما نمی دانید که برای کدامشان درخواست دهید، مقایسه ی محتوای درسی مورد ارائه در دوره های این دانشگاه ها با یکدیگر، می تواند به شما کمک کند. در مورد برنامه درسی و تعداد واحدهایی که هر دانشگاه ارائه می دهد اطلاعاتی کسب کنید تا ببینید آیا تمامی این موارد با علایق شخصی شما مطابقت دارد یا خیر.
۴. شرایط پذیرش در دانشگاه ها را بررسی کنید
یکی از مهم ترین فاکتورها برای انتخاب دانشگاه در آلمان، شرایط و الزامات پذیرش دانشگاه ها می باشد. اگر شما الزامات پذیرشی (مانند مهارت زبان یا سایر الزامات) را نداشه باشید، نمی توانید از دانشگاه پذیرش بگیرید. بنابراین بررسی الزامات و شرایط پذیرش دانشگاه، بسیار مهم است.
۵. فرصت های شغلی پس از فارغ التحصیلی را بررسی کنید
تحصیل در برخی از رشته ها و دانشگاه های خاص، ممکن است فرصت های شغلی متعددی را در اختیار دانشجویان بگذارد. جهت بررسی این مورد، وب سایت دانشگاه مد نظر را چک کنید.
۶. محل های اقامتتان را بررسی کنید
محل اقامتی که دانشگاه به دانشجویان ارائه می دهد را بررسی کنید تا ببینید این مکان ها برای اقامت شما مناسب هستند یا خیر. از طرفی، محل اقامت دانشجو یکی از فاکتورهای مهم است که حین انتخاب دانشگاه باید به آن توجه کرد، چرا که هر دانشجویی می خواهد حین تحصیل خود، در یک محیط امن و راحت اقامت داشته باشد.
ثبت نظرات و دیدگاه شما