یکی از مطرحترین پرسشهای مسافران پیش از خرید بلیط سیستمی یا بلیط چارتر امکان حمل دارو در فرودگاههای کشور مقصد است. پاسخ به این سوال در بیشتر مواقع و بدون در نظر گرفتن شرایط خاص و استثنائات، مثبت خواهد بود؛ بنابراین در ادامه به توضیحات و بررسی موارد منع حمل دارو در شرکتهای هواپیمایی و ایرلاینهای متفاوت میپردازیم. جهت بررسی تخصصی این پرسش میتوانید در زمان خرید بلیط هواپیما این موضوع را با شرکت هواپیمایی خود درمیان بگذارید.
بررسی موارد مجاز حمل دارو پیش از خرید بلیط هواپیما
همانطور که گفتیم در بیشتر سفرهای بین المللی، موارد منع حمل داروی ویژهای وجود ندارد، اما به طور کلی فرودگاهها اجازه حمل دارو با حجم حدود 100 میلی لیتر و بیش از 90 روز مصرف را نمیدهند. با این وجود، قوانین حمل دارو در هر کشوری نسبت به کشور دیگر متفاوت است.
بنابراین در ادامه قوانین کلی و مورد اهمیت فرودگاههای بین المللی را بررسی خواهیم کرد. توجه داشته باشید به دلیل تفاوت در قوانین بین المللی، جهت حمل دارو در هواپیما، بهتر است با سفارت کشور مقصد تماس گرفته و موضوع را در میان بگذارید. اگر بلیط خود را به صورت چارتر خریداری کردهاید، میتوانید این موارد را از پشتیبانان شرکت هواپیمایی مدنظر نیز جویا شوید.
-
برخی از داروهای موجود بدون نسخه در اروپا ممکن است در کشورهای دیگر کنترل شوند و بالعکس. همچنین برخی از کشورها مانند هند، پاکستان و ترکیه فهرستی از داروهایی دارند؛ که اجازه ورود به کشور به آنها داده نمیشود.
-
همیشه داروها و تجهیزات پزشکی (سوزن، سرنگ و غیره) را در بستهبندیهای اصلی و دارای برچسب درست حمل کنید.
-
داروی خود را همراه با نسخه پزشکی آن، در چمدان دستی قرار دهید تا هر لحظه قابل رویت برای ماموران فرودگاهی باشد.
-
تاریخ انقضای داروهای خود را بررسی نمایید. این تاریخ باید برای مدت زمان بازدید شما در خارج از کشور معتبر باشد.
-
برخی از داروها باید در دمای اتاق (زیر 25 درجه سانتیگراد) یا در یخچال نگهداری شوند. به موارد نگهداری دارو و هشدارهای آن توجه کنید.
-
اگر به کشوری گرم سفر میکنید، در مورد نگهداری دارو از داروساز خود راهنمایی بگیرید. به عنوان مثال، برای نگهداری دارو در دمای مناسب، ممکن است لازم باشد؛ دارو با استفاده از فلاسک قمقمه، یک کیسه یخ، یک کیف مخصوص یا یک کیسه عایق حمل شود.
-
لازم نیست داروی خود را به افسران فرودگاه ارائه دهید. در مورد هر دارویی که با آن سفر میکنید، نیازی به اطلاع دادن به افسر ندارید، مگر اینکه به شکل مایع باشد.
-
مصرف دارو به شکل مایع در کیسه های دستی بیش از 3.4 اونس در مقادیر معقول برای پرواز مجاز است. قرار دادن مایعات مورد نیاز پزشکی در یک کیسه زیپ دار ضروری نیست. با این حال، باید به افسر بگویید که مایعات ضروری پزشکی را در شروع فرآیند ایست بازرسی غربالگری کنند. مایعات مورد نیاز پزشکی تحت غربالگری اضافی قرار خواهند گرفت، که میتواند شامل باز کردن شیشه دارو باشد.
-
شما میتوانید داروی خود را به صورت قرص یا مایع در مقادیر نامحدود به شرط غربالگری همراه داشته باشید.
-
داروهای خود را میتوانید هم در چمدان دستی و هم با چمدان تحویلی سفر قرار دهید. به شدت توصیه میشود در صورت نیاز به دسترسی فوری، آن را در کیف دستی خود بگذارید.
-
TSA مسافران را ملزم به داشتن دارو در بطریهای نسخهای نمیکند، اما ایالتهای امریکا قوانین مجزا در مورد برچسبگذاری داروهای نسخهای دارند، که مسافران باید از آنها پیروی کنند.
-
داروها معمولاً با اشعه ایکس غربالگری میشوند. با این حال، اگر مسافری نمیخواهد با اشعه ایکس از دارو استفاده کند، ممکن است به جای آن درخواست معاینه بصری کند. این درخواست باید قبل از ارسال اقلام از طریق تونل اشعه ایکس انجام شود.
-
قرص و اسپری نیتروگلیسیرین (داروهای درمانی آنژین در افرادی که بیماری عروق کرونر دارند) مجاز و هرگز ممنوع نشده است.
قوانین حمل دارو در هواپیماهای اروپایی
کشورهای اروپایی به دلیل عضویت در اتحادیه اروپا، قوانین تقریبا مشابهی با یکدیگر دارند. این قوانین به صورت کلی در زیر آورده شدهاند:
-
حمل داروهای مسکن بسیار قوی مانند ویکودین، دمورال و سایر داروها باتاثیر بالایی در تسکین بیماران، که معمولا باعث ایجاد احساس گیجی در آنها میشوند، در بیشتر کشورهای اروپایی ممنوع؛ اما در صورتی مجاز هستند که گواهی معتبر و ترجمه شده پزشک معالج همراه بیمار باشد.
-
داروهای اعصاب مانند زاناکس، والیوم و آتیوان در سفر به کشورهای اروپایی غیرقابل حمل هستند، مگر در شرایطی که پزشک نسخه معتبر برای همراهی این داروها با بیمار ارائه کرده باشد.
-
حمل داروهای جامد مانند قرص و کپسول با کیف دستی یا چمدان، در صورتی که نسخه معتبر پزشک همراه بیمار و دارو دارای برچسب معتبر باشد، مانعی ندارد.
-
حمل داروهای مایع نیز تنها با نسخه پزشک و در صورتی مجاز است که حجم دارو حداکثر ۱۰۰ میلیلیتر باشد.
-
مسئولیت حمل دارو در طول پرواز کشورهای اروپایی به عهده مسافر است. بنابراین اگر که به علت تغییر ارتفاع یا شرایط جوی، دارو فاسد یا دچار هرگونه مشکلی شود، شرکت هواپیمایی خسارتی به مسافر پرداخت نخواهد کرد.
-
بیماران خاص مانند مبتلایان به صرع یا سرطان که نیاز به مصرف منظم دارو دارند، علاوه بر مجوز و نسخه معتبر همراهی دارو باید گواهی وضعیت بیماری خود را هم حین پرواز به همراه داشته باشند. دستورالعمل مصرف دارو و میزان داروی مورد نیاز در صورت بروز مشکل از مواردی است که باید در گواهی مشخص شده باشد تا در صورت بروز مشکل حین پرواز، اقدامات لازم و به موقع صورت گیرند.
قوانین حمل دارو به آمریکا
امریکا در بین کشورهای سختگیر در زمینه حمل داروی مسافرین هوایی قرار دارد؛ بنابراین از حساسترین بازرسیهای فرودگاهی برخوردار است. بهترین کار برای خریداران بلیطهای چارتر این است، که پیش از سفر با سفارتهای مورد نظر ایالتی تماس گرفته و از وضعیت حمل داروی خود اطلاع یابید.
بازرسان و نهادهای فرودگاهی در امریکا، تنها در صورتی اجازه حمل دارو را به مسافرین میدهند؛ که از نوع و لیست تایید آنها اطمینان یابند. برای بازرسی سریعتر و دقیقتر باید لیستی از داروهای خود را به افسران فرودگاهی تحویل دهید. همچنین مطابق قوانین فرودگاهی امریکا، داروهایی مجاز هستند، که دارای نسخه معتبر و ترجمه شده از پزشک معالج باشند.
داروهای قابل حمل در فرودگاه امریکا شامل: داروهای ضدعفونی کننده و محلولهای شستشوی لنز چشم، داوهای نیمه مایع مانند ژلهای درمانی، مکملهای غذایی، شیر خشک، بسته یخ برای نگهداری داروهای نیازمند به نگهداری در درجههیا پایین، میشوند.
قوانین حمل دارو به کانادا
حمل دارو در کانادا در مقایسه با اروپا و امریکا سختگیری کمتری دارد. مسافرین کشورهای دیگر امکان حمل هر نوع دارویی با نسخه معتبر و ترجمه شده پزشک معالج خود را دارند. ممنوعیت حمل دارو در کشور کانادا مختص به شهروندان کشور است. آنها اجازه وارد کردن هر نوع دارویی چه برای انسان و چه برای حیوانات را از خارج از کشور ندارند.
بهترین شرایط نگهداری از داروهای مدنظر در کانادا تحویل آنها به قسمت بار یا نگهداری آنها در کیف دستی هواپیما است. به جز در موارد خاص مانند: اسپری آسم و آلرژی، قطره چشم و شربت سرفه، بهتر است داروهای غیر ضروری را در چمدان بار قرار دهید.
به این نکته توجه داشته باشید، که کانادا در مورد حمل دارو توسط مسافرین به خارج از کشور جهت ارائه به اقوام و دوستان، بدون نسخه پزشکی قوانین سختگیرانهای دارد. اگر داروی خریداری شده در مبدا، کشور کانادا، دارای نسخه معتبر پزشکی باشد؛ تنها به اندازه مصرف نود روز قابل حمل خواهد بود. بنابراین داروهای فاقد نسخه تاییدیه تنها برای مصرف یک ماه قابل حمل هستند.
همراه داشتن اطلاعات بیماری و دارویی مسافران
با توجه به آنچه در مقاله ذکر شد، پیش از خرید بلیط هواپیمای خود، از قوانین و ضوابط حمل دارو به مقصدهای اروپا، امریکا و کانادا اطمنیان یابید. اگر شما قبل از مطالعه این مقاله بلیط خود را به صورت چارتر خریداری کردهاید، جهت کسب اطلاعات بیشتر این موارد را با مشاورین شرکت هواپیمایی خود مرور کنید. هرچند با رعایت موارد فوق، احتمال وجود مشکل در سفر شما بسیار کم خواهد بود.
ثبت نظرات و دیدگاه شما