هنگامی که آهن با اکسیژن موجود در هوا ترکیب می شود، اکسید آهن قرمز رنگ (که همان زنگ آهن است) تولید می شود. در این میان نوعی فولاد هم وجود دارد که زنگ نمی زند.
کشف فولادهای زنگ نزن / استنلس استیل امری تصادفی بود؛ در سال ۱۹۱۳ میلادی یک متخصص انگلیسی به نام هری بریرلی (Harry Brearley) به دنبال فلزی بود تا از آن برای ساخت لوله تفنگ استفاده کند.
پس از انجام آزمایش های پی در پی و حاصل نشدن نتیجه بریرلی تمام فلزات را در انبار آزمایشگاه اش گذاشت. وی پس از گذشت ماهها متوجه شد در میان این فلزات، یک فلز زنگ نزده و اکسید نشده است. بریرلی با انجام آزمایش های دقیق متوجه شد این قطعه یک آلیاژ از فولاد است با وجود 14 درصد کروم.
فولاد زنگ نزن یا استنلس استیل امروزه دربخش عمده ای از زندگی ما از قاشق، چنگال و ظروف آشپزخانه گرفته تا صنایع بزرگ شیمیایی و دارویی مورد استفاده قرار گرفته است.
فولاد زنگ نزن 1.4021 با نام دیگر 420 دارای خاصیت مغناطیسی است و در قطعات پمپ ها، توربین ها و موارد مشابه مورد استفاده قرار می گیرد.
استنلس استیل (فولاد زنگ نزن) 1.4301 با نام دیگر 304 اصطلاحا یک فولاد نگیراست. (خاصیت مغناطیسی ندارد.)
فولاد زنگ نزن 304 در صنایع غذایی، پزشکی و آزمایشگاهی به کار می رود. این فولاد قابلیت جوشکاری دارد.
فولاد زنگ نزن 316 یا 1.4401 علاوه بر زنگ نزن بودن، خاصیت ضد اسید دارد. فولاد 316L و فولاد 316Ti از استنلس استیل های مشابه 316 هستند و با تغییر ناچیز در میزان عناصر آلیاژی (نظیر کروم، نیکل و مولیبدن) بعضی از ویژگی های آن ها تغییر می کند.
بدیهی است که به دلیل وجود خاصیت ضد اسید، فولاد 316 درساخت لوازم مربوط به پتروشیمی و مخازن اسید بیشترین کاربرد را دارد.
شرکت فولاد سخت / واردات و توزیع فولادهای آلیاژی
تلفن: 02191006364
وب سابت: www.SSFoolad.com
شرکت فولاد سخت ، استیل 320