انواع دوربین های مورد استفاده در سیستم های مداربسته
الف- دوربین ثابت صنعتی :
که در مارک ها و نوع ها و قیمت های متفاوت در بازار موجود می باشد. اکثرا دوربین بدون لنز می باشد که لنز مربوطه بنا به نیاز باید تهیه و نصب گردد.
کیفیت دوربین از تعداد خط تصویر که ایجاد می کند مشخص می گردد. که به TVline گفته می شود …. که کیفیت های مورد قبول از ۳۵۰ TVL شروع شده و بهترین کیفیت ۶۰۰ TVL می باشد دوربین های فوق منهای سیستمی که در داخل آن وجود دارد که دیجیتال و یا آنالوگ باشد خروجی تصویر آنالوگ ۷۵ hertz برای ما می دهد که سیگنال های تولید شده توسط کابل Coaxial (تصویر) به محل ضبط تصاویر انتقال داده می شود. برخی از دوربین های پیشرفته خود دارای منوی تنظیمات نیز می باشند که بصورت دیجیتالی روشنایی وضوح و رنگ و … قابل تنظیم در دوربین نیز می باشد. البته این نوع دوربین ها به مراتب گرانتر می باشند.
این دوربین ها کاربرد زیادی دارند که در محیط های داخلی و تمیز از پایه کوچک دوربین و در محیط های بزرگ و بیرونی جهت محافظت از گرد و غبار و رطوبت داخل کاور قرار داده می شود. دوربین های جدید قابلیت دید در شب را نیز دارا می باشند دید در شب با علامت D/N نشان داده می شود. دید در شب به حالتی اطلاق میگردد که با حداقل نور و یا با کمک نور مادون قرمز (نامرئی) در محل های کاملا تاریک قابلیت تصویر برداری را دارا می باشند ( بصورت سیاه و سفید)
از خصوصیات مهم این دوربین ها قابلیت اضافه نمودن انواع لنز از نوع ثابت ، لنز وری فوکال با فاصله کانونی متغیر و لنز زوم می باشد که هر یک از این لنزها با توجه به فواصلی که تحت پوشش قرار می دهند و همچنین شرایط نوری متفاوت به دسته بندی های گوناگون تقسیم بندی می شوند.
مشخصات دوربین مداربسته صنعتی
تصویر: رنگی شارپ
رزولوشن: ۵۴۰ خط تصویر کیفیت بالا
CCD نوع: ۱/۳ inch Super HAD
حداقل روشنایی مورد نیاز: ۰٫۳۵ Lux
فرمت تصور: PAL
نوع لنز قابل نصب: C/CS Mount Lens
تنظیم اتوماتیک روشنایی تصویر: دارد
تغذیه: AC 220V 240V±۱۰% ۵۰Hz
میزان برق مصرفی: ۴٫۰W
دوربین های DOME دام یا همان دوربین های سقفی
این دوربین ها دارای محفظه شیشه ای جهت جلوگیری از گرد و غبار بصورت حبابی طراحی شده است این دوربین ها بر روی سقف نصب میگردند و در انواع مدل های معمولی و دید در شب در بازار موجود می باشد. از این دوربین ها در محیط اداری و منازل بیشتر کاربرد دارد. این دوربین ها ثابت بوده و قابل تنظیم بصورت ۳۶۰ درجه افقی و ۹۰ درجه عمودی می باشند. این دوربین ها نیز در کیفیت های متفاوتی در بازار موجود می باشد.
این دوربینها برخلاف دوربین های صنعتی دارای لنز می باشندکه با توجه به لنزشان دامنه پوشش متفاوتی خواهند داشت ساده ترین نوع این دوربین دارای لنز ثابت می باشد در نوع دیگری از آنها لنز وری فوکال یا فاصله کانونی متغیر استفاده شده است که امکان تغییر محدوده دید با توجه به نیاز و فضا وجود دارد
مشخصات دوربین دام
تصویر: رنگی شارپ
رزولوشن: ۵۴۰ خط تصویر کیفیت بالا
CCD نوع: ۱/۴ inch
حداقل روشنایی مورد نیاز: ۰٫۱ Lux
فرمت تصور: PAL
لنز: ۳٫۶ mm / varifocal 3.0-9.0mm
تنظیم اتوماتیک روشنایی تصویر: دارد
تغذیه: ۱۲VDC
میزان برق مصرفی: ۳٫۰W
شرحی بر DVR دستگاه ضبط کننده دیجیتالی
دستگاه و یا سیستمی جهت ضبط و کنترل تصاویر که به آن DVR ( Digital Video Recorder ) گفته می شود که در انواع مختلف و با قابلیت های مختلف موجود می باشد. نوع بسیار قدیمی آن VCR می باشد که تصاویر را بر روی نوار کاست ویدئویی ضبط می کردند .
DVR کارت قطعه الکترونیکی می باشد که بر روی پورت PCI کامپیوتر نصب و از طریق نرم افزار مخصوص به خود قابلیت ضبط تصاویر بر روی حافظه کامپیوتر بکار می رود. بدیهی است که این سیستم مبتنی بر سیستم عامل می باشد و تمامی تصاویر از محل نصب دوربین از طریق کابل به کنار کامپیوتر در اتاق کنترل باید کشیده شود. از تک تک تصاویر یک کابل به کامپیوتر متصل می گردد.
DVR کارت انواع مختلف و با مارک های مختلف در بازار موجود می باشد. Geovision – Bright Vision – Kodicam
کارت های فوق بصورت ۴ کانال ۸ کانال ۱۶ کانال و ۳۲ کانال موجود می باشد. که بعضی از کارت ها فقط تصویری می باشند و برخی هم صوت و هم تصویر می باشند که به مراتب گرانتر از کارت های فقط تصویری می باشند. کیفیت کارت های فوق از ابعاد تصاویری که Capture می کنند و تعداد فریم بر ثانیه ای که از هر دوربین میتواند بر روی حافظه ضبط کند و ( میزان استفاده از پردازش کامپیوتر جهت تبدیل تصاویر به دیجیتال ) مورد سنجش قرار می گیرد .
مثلا کارت DVR چهار کانال در بازار موجود می باشد که مجموعا ۳۲ فریم تصویر را میتوانند تبدیل کنند ۸=۴/۳۲ یعنی حداکثر میتوانند از هر تصویر ۸ فریم بر ثانیه بر روی هارد ذخیره کنند ( معمول ترین سرعت ضبط و یا پخش که از تلویزیون مشاهده میکنید ۳۰ فریم بر ثانیه است) ولی ۸ فریم بر ثانیه نیز تصویر Real بدون گرفتگی محسوس به ما نشان خواهد داد اما کمتر از آن سرعت تصاویر بصورت Slow Motion نشان داده خواهد شد. ( این کارت که توصیف آن رفت از کیفیت پایینی برخوردار می باشد و همین کارت ابعاد تصاویر ضبط شده حداکثر ۲۸۸*۳۲۰ پیکسل می باشد که حالت VCD می باشد. کما اینکه مقبول ترین ابعاد مورد انتظار ۵۶۴*۷۲۰ پیکسل می باشد کیفیت DVD .)
کارت DVR هشت کانال ۲۴۰ فریم بر ثانیه ( که قابلیت ارتقا به ۵۶۴*۷۲۰ پیکسل) مورد قبول می باشد که از هر تصویر امکان تبدیل ۳۰ فریم بر ثانیه بر روی حافظه را دارا می باشد. حال اینکه مقرون به صرفه نمی باشد که از هر تصویر این اعداد تصویر بر ثانیه بر روی حافظه ضبط شود برای اینکه مثلا اگر ۱ دوربین با سرعت ۱۰ فریم بر ثانیه بر روی هارد ۱ گیگ ضبط شود از فرمول زیر برای میزان استفاده از حافظه بکار می رود .
در خوش بینانه ترین حالت هر فریم تصویر : ۱۰۰ کیبوبایت
۱Gb = 1024Mb2 = 1048576 Kb
هشت ۸ فریم بر ثانیه یعنی => Kb 800 = 100 * 8
1048576 / 800 = 1310 second => 1310 / 60 = 21 minute
حال اگر از هر تصویر ۳۰ فریم بر ثانیه بگیریم بر روی ۱ گیگابایت حافظه این مقدار زمان /تصویر ضبط خواهد شد.)
۳۰ فریم بر ثانیه یعنی = Kb 3000 = 100 * 30
1048576 / 3000 = 350 second => 350 / 60 = 5 minute
پس حتما لازم نیست که از هر تصویر ۳۰ فریم بر ثانیه گرفته و تبدیل گردد ۸ فریم بر ثانیه هم بصورت real واقعی نشان خواهد داد و همینجا اشاره کنم که بسیاری از سیستم های دوربین مداربسته از تکنولوژی Motion Detector یعنی حساس به حرکت می باشند و باز یعنی اگر تصویر بصورت ثابت باشد عمل ضبط انجام نخواهد گرفت ولی اگر تصویر دارای حرکتی باشد از زمان شروع حرکت تا زمان خارج شدن جسم متحرک از تصویر ضبط خواهد شد. منظور تصاویر بصورت ۲۴ ساعته ضبط نمی شوند بلکه حساس به حرکت می باشند در آن زمان ضبط می گردد که داخل تصویر حرکتی وجود داشته باشد حتی حرکت سایه درخت !
صدا در سیستم های دوربین مداربسته متداول نمی باشد ولی در مواقعی که لازم باشد و بنا به درخواست مشتری نصب میگردد برخی از دوربین ها خود میکروفون دارند ولی به اندازه کافی دقیق و حساس نیستند بدین منظور میکروفون های مخصوصی که اصولا ابعاد بسیار کوچکی دارند و از تقویت کننده های قوی استفاده شده است . در خطوط تولیدی برای کارخانجات نصب سیستم صوتی کاربرد ندارد چراکه صدای تولید شده از دستگاه ها قویتر از صدای انسان می باشد سیستم های صوتی در اتاق های کار و یا محیط اداری و … خوب جواب می دهند بدیهی است برای هر صوت نیز کابل کشی مجزا لازم می باشد.
نمونه ای از کارت های DVR و نرم افزار مربوطه
تصویر نرم افزار مربوط به دوربین های مداربسته
نوع دیگر دستگاه های ضبط کننده دیجیتالی دستگاه DVR خوانده می شود که در داخل دستگاه یک و یا چندین حافظه ( hard ) نصب می گردد و عمل تبدیل و ذخیره تصاویر را بر روی حافظه بر عهده دارد و مبتنی بر سیستم عامل خاصی نمی باشد ( البته این دستگاه ها سیستم عامل مخصوص به خود را دارا می باشند که اکثرا از سیستم عامل Linux استفاده میگردد که بر روی چیپ مخصوص به خود روی برد دستگاه بصورت دائمی هک شده است و به محض روشن نمودن دستگاه سیستم عامل بطور خودکار بالا خواهد آمد بر روی این سیستم عامل نمیتوان برنامه اضافی نصب کرد و یا دستکاری و یا آلوده به ویروس نمیشوند.
سیستم های فوق از قیمت بالایی نسبت به کارت های DVR برخوردار می باشند که ۴ کاناله صوت و تصویر حداقل از ۳۵۰ هزار تومان به بالا می بالشند . تصاویر این دستگاه ها را از طریق خروجی هایی که دارد میتوان نمایش داد … خروجی هایی از قبیل مانیتور و تلوزیون و پورت شبکه می باشد. از مزیت های بسیار خوب این دستگاه می توان به این مورد اشاره کرد که دستگاه فوق را میتوان در محل خط تولید و یا جایی که دوربین ها نصب شده اند قرار داد و تصاویر را به دستگاه فوق متصل نمود. مثلا فرض کنید خط تولید از محل کنترل تصاویر ۵۰۰ متر یا بیشتر فاصله داشته باشد بجای اینکه از هر دوربین یک کابل به مرکز کنترل کشیده شود دستگاه فوق را در محل کارخانه یا خط تولید نصب می کنند و تمامی تصاویر را به دستگاه فوق نصب می کنند و تصاویر از طریق یک کابل شبکه و یا شبکه wireless به مرکز کنترل انتقال داده می شود ( عمل ضبط در محل خط تولید و در دستگاه مربوطه انجام می گیرد و برای کنترل و دیدن تصاویر از راه دور از طریق سیستم شبکه استفاده می گردد) البته در سیستم های dvr کارت نیز این خصوصیت وجود دارد ولی اصولا نمیشود یک سیستم کامپیوتری را داخل خط تولید در شرایط مناسب راه اندازی کرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر وهمچنین ماهده محصولات ما میتوانید به سایت شرکت ایمن توسعه فرادید مراجعه نمایید.ادرس سایت شرکت ایمن توسعه فرادید
www.imamfaradid.ir
ایمیل: imanfaradid@Gmail.com