معرفی محصول طرح توجیهی:
تولید عصاره مالتتولید ماءالشعیر
در این بخش ابتدا به معرفی جو و مالت بعنوان مواد اولیة اصلی تولید محصولات مورد نظر پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی مشخصات و ویژگیهای عصاره مالت و ماءالشعیر خواهیم پرداخت . مادة اولیه تولید مالت دانه جو است فاکتورهای کیفیت در مالت با فاکتورهای کیفیت در دانه ارتباط نزدیک دارد . لذا لازم است برای این منظور از دانه های درشت ، سالم ، تمیز و عاری از آفت زدگی و کپک زدگی استفاده شود . دانه های قهوه ای طلایی و دانه هایی که دارای انباشتگی و رسیدگی کامل هستند مناسب ترند .جو را از آن رو که اکثراً با گندم مقایسه می کنند ، باید گفت که خواص غذایی گندم بیشتر از جو می باشد ولی خواص درمانی جو بیشتر می باشد و بر خلاف گندم سبوس آن ، ماده ضد کلسیم ندارد .آنچه در مورد جو حائز اهمیت است ، مقادیر زیاد ویتامین B موجود در آن است ، مشتقات این دانه از بالا رفتن چربی خون و سفید شدن مو جلوگیری می کنند ، همچنین دانه جو دارای چند نوع آنزیم می باشد که می تواند نشاسته آنرا به قند جو تبدیل کند ، همچنین از دیگر مواد تشکیل دهنده جو می توان به 10% مواد ازته ، 2% چربی ، 70% مواد نشاسته ای و سلولز اشاره کرد و نیز دارای فسفر ، کلسیم ، آهن می باشد .
الف - جو
از آنجا که جو ماده اولیه تهیه مالت و بالطبع ماءالشعیر است ، بنابراین بهتر است بطور خلاصه به بررسی خواص جوی قابل قبول برای این منظور بپردازیم .
ترکیبات دانه جو
کربوهیدرات ها : قسمت عمده ای از ترکیبات دانه جو را تشکیل می دهند . مقدار آنها تا وزن دانه خشک می رسد و از جنس نشاسته می باشد و شامل آمیلوز و آمیلوپکتین می باشد . آمیلوز در اثر دیاستاز هیدرولیز شده مالتوز و دکسترین مید هد . بعلاوه در دانه جو مقادیری حدود 5-4% سلولز و همی سلولز و 2-1% انواع صمغ وجود دارد .
مواد ازته :
حدود 11% وزن جو خشک را تشکیل می دهند و هر قدر پروتئین جو بیتشر باشد برای مالت سازی از کیفیت کمتری برخوردار است .
چربی :
چربی حدود 3-2% وزن دانه خشک جو را تشکیل می دهد .
- آنزیم های دانه جو :
مهمترین آنزیم های دانه جو آلفا و بتاآمیلاز است در مقایسه با دانه گندم بتاآمیلاز از دانه گندم بیشتر است اما مقدار آن تابع گونه جو و شرایط کاشت ، داشت و نگهداری محصول است . در طی جوانه زدن مقداری آلفا آمیلاز از دانه بوجود می آید . آنزیم بتاآمیلاز جو شش ردیفه بیشتر از مقدار آن در جو دو ردیفه است بدیهی است طی عملیات مختلف مالت سازی تغییرات زیادی درنوع و میزان آنزیم های جو اتفاق می افتد.
- نگهداری جو :
برای نگهداری جو لازم است از شرایطی کم و بیش شبیه روشهای نگهداری گندم استفاده نمود . برای نگهداری طولانی مدت جو لازمست رطوبت محل نگهداری کمتر از 10% و دمای آن پایین باشد در غیر این صورت در اثر تنفس دانه ها مقداری از وزن دانه افت کرده و امکان آفت زدن آن فراهم می شود .
ب- مالت :
به جو جوانه زده و برشته شده اطلاق می گردد به عبارت دیگر برای تهیه مالت جو ، آن را سبز کرده و سپس با حرارت غیر مستقیم رطوبت آن را گرفته و پس از جدا کردن جوانه و ریشه جهت مصارف سالیانه ذخیره می کنند . برای گرفتن عصاره مالت ، مالت را آسیاب کرده و آن را با مخلوط مقدار معینی آب در درجه حرارت مختلف می پزند تا شربت شیرین مالت بدست آید . شربت حاصله را بعد از جدا کردن تفاله جو و صاف کردن تحت خلاء می جوشانند تا غلیظ شود همچنین برای بعضی مصارف آن را به شکل پودر در می آورند ، این ماده بسیار مغذی بوده و برای مصارف گوناگون غذایی بکار می رود .
توضیح موارد مصرف و کاربرد
مالت و عصاره مالت به دلیل ویژگیهای آنزیمی قدرت طعم دهندگی ، رنگ و ارزش تغذیه ای آن در دنیا موارد استفاده فراوانی دارد . کاربرد عصاره مالت در صنایع مختلف غذایی چون صنایع قنادی ، بیسکویت سازی ، کراکرهای تخمیری ، انواع کارامل ، شیرینی و بسیاری از انواع نوشابه ها و نیز در غذای کودک بعنوان مکمل های تقویتی و غذایی می باشد .ضمن اینکه به علت خاصیت ملین بودن عصاره مالت تجویز آن برای کودکان که دستگاه گوارشی آسیب پذیری دارند بسیار مناسب است . مصرف این ماده استخوانبندی را محکم و ضعف و بی اشتهایی را از بین می برد . در موارد سوء هاضمه های گلوسیدی کمبود ترشح بزاق و در دوران نقاهت بیماریها و در تمام مراحلی که به یک غذای سهل الهضم نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد . در دیگر صنایع چون صنایع نساجی و میکروبیولوژی نیز کاربرد دارد . در مورد کاربردهای عصاره مالت نیز همانطور که در بخش قبل به بخشی از آن اشاره شد به خاطر داشتن مواد مقوی و مغذی برای ساخت مکملهای غذایی کودک و نیز برای مادران شیرده بسیار مورد مصرف است چرا که ترشحات غدد شیر را زیاد می کند و بعنوان منبعی سرشار برای ویتامین B1 و B2 و اسیدهای آمینه شناخته شده است از این رو بعنوان ماده غذایی تجویز شده توسط پزشکان برای برخی بیماران نیز استفاده می شود . از طرف دیگر از مصارف صنعتی عصاره مالت می توان به کارخانجات بیسکویت و کلوچه سازی ، شکلات و شیرینی پزی اشاره کرد که به عنوان غنی کننده و یا مکمل و یا بهبود دهنده به همراه سایر مواد اولیه مصرف می شود و دلیل عمده مصرف این ماده در صنایع غذایی وجود آنزیمهایی در آن است که توانایی تبدیل مواد غذایی نشاسته ای به مالتوز و دکسترین دارا بوده و هضم و جذب آنها را آسانتر می کند . عصاره مالت هم بصورت مایعی با ویسکوزیته بالا در بشکه های 220 لیتری و هم بصورت پودر عصاره مالت قابل عرضه و قابل مصرف می باشد . درخصوص کاربرد ماءالشعیر همانطور که در قبل گفته شد این محصول بعنوان کالای نهایی به علت خواص غذایی و طبی نسبت به سایر نوشابه ها دارد در اکثر مکانهای ورزشی مثل استادیومها ، ورزشگاهها ، سالن های بدنسازی و استخرها و ... ماءالشعیر به نحو چشمگیری بیشتر از نوشابه هایی دیگر مصرف می شود . از طرف دیگر چون ماء الشعیرطبع سردی دارد در تابستان و مواقعی که گرمای هوا زیاد است . مصرف آن رو به فزونی می رود . همچنین مصارف زیادآن به همراه غذا چه در ایران و چه در سایر کشورها از دیگر کاربردهای مهم آن است
اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
در مورد سهم قابل حصول بازار برای محصول ماءالشعیر اشاره به چند نکته می تواند راه گشا باشد . از یک سو در سالهای گذشته به علت عدم وجود بازار رقابتی برای این محصول از یکسو و وجود بازار رقابتی و پرتنوعی از انواع نوشابه ها ، بازار به مرور زمان از ماءالشعیر خالی و متعاقباً از نوشابه ها پر شد ، بنابراین نوشابه های معمولی راحتتر و سریعتر در دسترس مردم قرار گرفت و مصرف کنندگان نیز به مصرف این محصول پرداختند ولی در دو سه سال گذشته به علت پی بردن مردم به مضرات زیاد نوشابه ها که از آنها می توان بعنوان مثال به پر کالری بودن و چاق کنندگی آنها و نیز میزان قند بالای آنها اشاره کرد و این موارد به کرات در رسانه های گروهی به مردم تذکر داده می شوند ، باعث شده است که روند تقاضا به سوی مصرف نوشیدنیهای طبیعی تر ، نظیر آب معدنی و ماءالشعیر و آبمیوه حرکت کند ، تأیید کننده این موضوع ، افزایش واردات ماءالشعیر ، در دسترس بودن این محصول در اکثر مناطق ، وجود قفسه های بزرگ برای محصولات وارداتی در فروشگاهها در مقابل قفسه های کوچک برای محصولات داخلی و همچنین رضایت فروشندگان از فروش خوب این محصولات با وجود قیمت بالای آنها است . طرح توجیهی مناسب برای اخذ وام و ارائه به ارگان ها و سازمان های اقتصادی و برای اهداف کارآفرینی و اشتغالزایی
عناوین این طرح شامل :
مقدمه
معرفی محصول
نام و کد محصول(آیسیک )
شماره تعرفه گمرکی
شرایط واردات
بررسی و ارائه استاندارد ( ملی یا بین المللی )
استاندارد و ویژگی های محصول
ویژگیهای ظاهری
ویژگیهای شیمیایی و میکروبیولوژی
نحوه بسته بندی
بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
قیمت محصول در ۵ سال گذشته
توضیح موارد مصرف و کاربرد
اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول
شرایط صادرات
وضعیت عرضه و تقاضا
شرحی بر وضعیت تولید کنندگان داخلی محصول
بررسی وضعیت طرحهای جدید و طرحهای توسعه در دست اجرا
بررسی روند واردات محصول از آغاز برنامه سوم
بررسی اجمالی رقبا و دور نمای پوشش تقاضا در سالهای آتی
بررسی روند مصرف از آغاز برنامه
بررسی روند صادرات پارافین کلره و امکان توسعه آن
شرحی بر وضعیت گذشته صادرات محصولات
صادرات ، بررسی سوابق و عوامل اصلی مؤثر در آن
شرحی بر صادرات
محدودیتهای دولت جهت صادرات
بررسی نیاز به محصول با اولویت صادرات
چگونگی انتقال تکنولوژی
مسائل زیست محیطی مرتبط با تکنولوژی منتخب
ضایعات تولیدی تکنولوژی منتخب
بررسی و تعیین حداقل ظرفیت اقتصادی شامل برآورد حجم سرمایه گذاری ثابت به تفکیک ریالی و ارزی
تعیین ظرفیت اقتصادی
محاسبه تعداد ماشین آلات مورد نیاز
انتخاب فروشنده یا سازنده ماشین آلات
سایر نیازمندیها
لیست تجهیزات آزمایشگاهی
تجهیزات حمل و نقل درون و برون کارگاهی
تجهیزات اداری مورد نیاز طرح
فضاها و ساختمانها
فضای مورد نیاز بخش اداری کارخانه
میزان مواد اولیه عمده مورد نیاز سالانه و محل تأمین آن
مشخصات فنی مواد اولیه و میزان مصرف
میزان مواد اولیه ( اصلی ، کمکی و بسته بندی) مورد نیاز طرح
میزان مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید محصولات طرح
میزان مواد مصرفی کمکی و بسته بندی
پیشنهاد منطقه مناسب برای اجرای طرح
وضعیت تأمین نیروی انسانی و تعداد اشتغال
چارت سازمانی دوران بهره برداری
بررسی و تعیین میزان تأمین آب، برق، سوخت، امکانات مخابراتی و …
تأسیسات برق اضطراری
سیستم تصفیه آب
سیستم تصفیه فاضلاب
سوخت مصرفی ( گاز و گازوئیل )
سیستم هوای فشرده
سیستم بخار مصرفی
سیستم گرمایش
سیستم سرمایش
تجهیزات اطفاء حریق
وضعیت حمایتهای اقتصادی و بازرگانی
تجزیه و تحلیل و ارائه جمع بندی و پیشنهاد نهایی در مورد احداث واحد های جدید
مناسب برای
اخذ وام بانکی از بانک ها و موسسات مالی اعتباری
گرفتن وام قرض الحسنه خود اشتغالی از صندوق مهر امام رضا
ارائه طرح به منظور استفاده از تسهیلات بنگاه های زود بازده
گرفتن مجوز های لازم از سازمان های دولتی و وزارت تعاون
ایجاد کسب و کار مناسب با درآمد بالا و کارآفرینی