گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدمات تو لید سیم طوقه می باشد . این مطالعات در قالب متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گرد یده است و مطابق متدولوژ ی فوق ، ابتدا محصول مورد مطالعه به طور دقیق معرف ی شده و سپس بررس ی های لازم رو ی باز ار آن صورت خواهد گرفت و در ادامه مطالعات فنی در خصوص چگونگ ی تو لید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز شناسا یی شده و در نها یت ظرف یت های اقتصاد ی و حجم سرما یه گذاری مورد نیاز بر ای اجر ای طرح برآورد و ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن سرما یه گذران و علاقه مندان محترم بتوانند کل یه اطلاعات مورد نیاز را کسب و در جهت انجام سرما یه گذار ی اقتصاد ی با د ید باز و میسر شفاف اقدام نما یند . امید است این مطالعات کمکی هرچند کوچک در راستای توسعه صنعتی کشورمان بعمل بیاورد. محصول مورد مطالعه طرح حاضر، انواع سیم طوقه می باشد. سیم طوقه یا بید وایر wire Bead یا سیم طوقه لاستیک محصولی است که در تولید لاستیک خودرو مورد استفاده قرار می گیرد سیم طوقه در لبه های لاستیک یعنی محل اتصال آن به رینگ نصب می گردد . البته باید گفت که سیم از داخل لاستیک نصب شده و لذا در ظاهر آن قابل مشاهده نمی باشد . لیکن برای اطلاع بیشتر قابل ذکر است که در مواقع سوزاندن لاستیک خودرو ، این سیم پس از مدت کوتاهی از سوختن لاستیک بصورت درسته از آن جدا شده و قابل مشاهده می گردد .
سیم طوقه با جنس مفتول فولادی با کربن بالا در سایز0,96+ 0,02 میلیمتر تا 0,78 میلی متر با آبکاری برنز و بصورت بافته شده تولید و به مصرف کنندگان ( کارخانجات لاستیک سازی) در کویل های حدود 350 کیلوگرمی عرضه می گردد. در صورتیکه مصرف کننده سایز دیگری از بیدوایر را نیاز داشته باشد نیز قابل تولید است .
سیم طوقه بصورت آماده در بازار وجود ندارد چراکه این سیم از نظر قطر و پوشش روی آن حالت استاندارد در ترکیب تولید کنندگان سیم و مفتول عمومی قرار ندارد . از اینرو واحد های تولید کننده این محصول ، سیم آماده را از بازار تهیه کرده و سپس از طریق کشش گرم آنرا به قطر مورد نظر می رساند. قدم بعدی در مورد این سیم ها ، ایجاد پوشش برنز در روی آن است . چرا که چسبندگی لاستیک روی فولاد کم می باشد و این امر سبب می گردد که طوقه براحتی از لاستک جدا گردد . لذا برای غلبه بر این مشکل سطح سیم بوسیله فلز برنز پوشش داده می شود . سیم تولیدی در نهایت به صورت کلاف به هم بافته شده تبدیل و روانه بازار می گردد.
انواع سیم طوقه های لاستیک خودرو:
همانطوریکه می دانیم لاستیک خودرو در اندازه های مختلف برای انواع خودروهای سواری ، وانت، نیمه سنگین و سنگین تولید می شود . لذا سیم طوقه هر کدام از لاستیک های فوق نیز مخصوص همان لاستیک می باشد و لذا بدین ترتیب تنوع سیم طوقه ها مشخص می گردد . سیم طوقه همانطوریکه از نام آن مشخص است در تولید لاستیک خودرو به عنوان استحکام دهنده لبه لاستیک مورد استفاده دارد . لاستیک یک خودرو طوری ساخته می شود که رینگ فولادی را در برگرفته و بواسطه آن به سیستم انتقال حرکت خودرو متصل و در نهایت با دریافت حرکت از آن سبب حرکت خودرو گردد.
بنابراین لبه لاستیک ( تایر خودرو) لازم است از خصوصیات زیر برخوردار باشد:
استحکام کافی به دلیل اینکه لبه لاستیک نازک ترین قسمت آن می باشد.
در هنگام باد کردن لاستیک ، لبه به رینگ چسبیده و مانع نشت باد گردد.
در هنگام تعویض یا در آوردن لاستیک ، صدمه ای ب ه خاصیت آببندی لبه لاستیک وارد نگردد .
در زمان وارد آمدن ضربه با چرخ ، لبه لاستیک پاره یا ترک برندارد .
با توجه بر خواص مورد انتظار از لب ه لاستیک و با توجه بر استحکام پائین لاستیک در این باب ، لازم است که تقویت لازم در محل لبه به عمل آید که سیم طوقه که از فولاد کربن محکم ساخته می شود این نقش را بر عهده دارد به طوری که در کلیه لاستیک ها و بدون استثنا سیم طوقه در این قسمت از لاستیک قرار داده می شود. خودرو در هر کشوری از جمله کالاهای اصلی ، مهم و حتی استراتژیک محسوب می گردد و مسئولین همواره سعی در توسعه آن داشته اند . صنعت خودرو سبب رونق بسیاری از صنایع و خدمات در کشور می گردد . از طرف دیگر قطعات خودرو به عنوان عامل محرک و راه انداز صنعت خودرو بوده و توسعه صنعت خودرو مستلزم توسعه صنعت قطعه سازی می با شد . بنابر این می توان نتیجه گرفت که با توجه به اسا سی بودن صنعت خودرو در کشور قطعه سازی را نیز می توان در ردیف خودرو سازی از نظر اهمیت قرار داد . سیم طوقه به عنوان یکی از قطعات غیر مستقیم خودرو محسوب می گردد و لذا می توان آن را در ردیف کالای مهم و اساسی صنعت قرار داد .
این طرح شامل:
· مقدمه
· معرفی محصول
· کد ISIC محصول
· شماره تعرفه گمرکی
· شرایط واردات محصول
· بررسی استانداردهای موجود در مورد محصول
· بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
· معرفی موارد مصرف و کاربرد محصولات
· بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
· بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
· معرفی شرایط صادرات
· کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول
· وضعیت عرضه و تقاضا
· بررسی ظرفیت بهره برداری و روند تولید از آغاز برنامه سوم تاکنون
· بررسی ظرفیت های بهره برداری
· بررسی سطح تکنولوژی تولید در واحدهای فعال
· نام کشورها و شرکت های سازنده ماشین آلات مورد استفاده در تولید محصول
· بررسی وضعیت طرح های جدید و طرح های توسعه در دست اجرا
· بررسی روند مصرف از آغاز برنامه سوم تاکنون
· بررسی نیاز به محصول با اولویت صادرات تا پایان برنامه توسعه چهارم
· بررسی اجمالی تکنولوژی و روش های تولید و عرضه م حصول در کشور و مقایسه آن با دیگر کشورها
· تعیین نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های مرسوم در تولید محصول
· بررسی و تعیین حداقل ظرفیت اقتصادی به همراه برآورد حجم سرمایه گذاری ثابت مورد نیاز
· محوطه سازی